Matematik öğrenememe hastalığı;Dyscalculia‏

Matihmatik olarak hastalığın teşhisini koymuş ve belirtilerine de;
MATEM havasına girip,ATİKlikden olma demiştik.

Peki TIP dünyasınıbunu nasıl anlatıyor?

Söz konusu hastalığın adı Dyscalculia; matematik öğrenme bozukluğu.Beyingücü Dergisi, bu konuyu gündeme getiren popüler eğitim ve bilimyayınlarından biri olarak dikkat çekiyor. Daha önceki sayılarındaDyscalculia'nın ne olduğuna dair yazılara yer veren dergi sonsayısında Dyscalculia'nın üzerinde çalışmalar yapılan güncel birolduğu hatırlatılıyor. Dergi bu sayısındadyscalculia'nın belirtilerinihatırladıktan sonra tedavi yöntemlerine de değiniyor.

Dyscalculia'nın Belirtileri

Sayılarla çalışmada zorluk
Matematiksel sembollerin kafa karıştırması
Basit bilgileri uygulamada zorluk (toplama, çıkarma, çarpma, bölme)
Mantık açısından matematikte zorlanma
Zamanı anlatmada zorluk
Yönlerle ilgili zorlanma
Matematikteki genel kavramları anlayamama ve hatırlayamama
Stratejik planlamada beceri eksikliği (örn: satranç oynarken)
Sayıların geçtiği öğrenmelerde hafıza zayıflığı

Dyscalculia Nasıl Teşhis Edilir?

Öğretmen veya anne-baba çocukta yukarıdaki semptomları fark ettiyseçocuğun bu bozukluğa sahip olup olmadığını kolayca aydınlatabilir. İlkadım olarak aile doktorunuza danışabilirsiniz. Muhtemelen sizi biruzmana yönlendirecektir. Uzman birtakım testler yaparak bu bozukluğunvar olup olmadığını saptayabilir.

Dyscalculia'sı olan bir çocuk ortalama yahut ortalamanın üstünde birzekâya sahiptir. Fakat matematik alanında bu başarısını açığaçıkaramaz. Bu noktaya dikkat etmek gerekir.

Dyscalculia Nasıl Tedavi Edilir?

Dyscalculia teşhisi konulan çocuğa devlet okulunda genellikle IEP(Bireysel Eğitim Planı) verilir ki çocuk bu sayede özel bireğitimciden bireysel matematik alanında özel eğitim alabilsin.

Dyscalculia'nın tedavisi yoktur, fakat zamanında fark edilip müdahaleedilirse bu çocuklar matematik öğrenebilir ve fonksiyonel halegelebilirler. Genellikle öğretim, çoklu duyulara ilişkin metotlar vediğer alternatif metotlarla öğretiliyor ve matematik becerisikazandırılmaya çalışılıyor. Nitekim basmakalıp öğretiler dyscalculiasıolan çocuğa hiçbir yarar sağlamayacaktır.

Dyscalculiası olan çocuğuma nasıl yardım edebilirim?

* Evde matematik oyunları oynayın, genel kavramları gözden geçirin vepratik yapın. Matematiğe temas etmek yani matematiği hayatın içinealmak çocukların en azından basit kavramları algılamalarınıkolaylaştıracak bir yoldur.

* Düşündürücü problemler üzerinde çalışın. Resim boyayarak ya da çizimyaparak çocuğunuzun problemi anlamsına yardımcı olabilirsiniz.Çocuğunuzun matematiksel bir algıyla resim çizimlerine veya grafiklerebakmasını sağlayın ve problemi çözmeden önce çocuğunuzun kullandığınızmateryalleri anlaması için zaman verin.

* Çocuğunuza problemi sesli bir şekilde okutun ve bunun çocuğunuzayardımcı olup olmadığını inceleyin. Problemi anlayabilmesi için günlükhayattan örnekler verin. Çocuğunuzun zihnine sayıların iyice yeretmesi için grafiklerle süslenmiş kağıtlar kullanabilir ve türlüoyunlar geliştirebilirsiniz. Çocuğunuzun öğretmeniyle görüşebilir,ödev olarak karışık ve dağınık olmayan worksheetler vermesiniisteyebilir ve görsel herhangi bir şeyle çocuğunuzun meşgul olmasınıengelleyebilirsiniz.

* Dyscalculiası olan çocuğunuza yapabileceğiniz en önemli şey aslavazgeçmemek olacaktır. Unutmayın ki; farklı öğretme metotlarıyla herşey öğrenilebilir!

Comments

0 Responses to "Matematik öğrenememe hastalığı;Dyscalculia‏"


Sudoku